Recept: worteltaart

Gisteren zijn Remco en ik de hele dag in de keuken bezig geweest: we hebben twee worteltaarten gemaakt. Helaas hebben we er nog niet echt veel van geproefd, omdat het taarten zijn om weg te geven. Gisteravond hebben we de eerste al cadeau gedaan op een verjaardag en vandaag zullen we de tweede taart aan Remco’s ouders geven. Op het verjaardagsfeestje werd de taart direct uitgedeeld en mochten we zelf gelukkig ook een stukje proeven. De taart was goed gelukt en viel in de smaak!

DSC_0063

Dit is ‘m! Nou, bijna dan. Later hebben we ook nog een glazuurlaag op de taart gesmeerd. Het was toen helaas al donker aan het worden buiten en de foto’s die gemaakt werden onder de gloeilampen boven de tafel, zagen er niet zo mooi uit. Beetje jammer wel! Hierboven ziet de taart er gelukkig wel smakelijk uit! Er is ook geen foto van de binnenkant van de taart, mijn excuses. Ik kon die foto niet maken, omdat we de taart niet aangesneden hebben voordat we weggingen. Voor alle foto’s die ik gemaakt heb, klik hier.

Hoe maak je dat nou, zo’n worteltaart? Ik zal hieronder het recept neerzetten. Wij hebben twee taarten gemaakt, dus hadden dubbele ingrediënten nodig. Het lijkt me echter handig om het recept voor één taart te geven, want zo vaak komt het niet voor dat je twee taarten tegelijk bakt (tenzij je in eenzelfde situatie als wij zit. Of gewoon heel veel honger hebt).

DSC_0014

Voor de taart heb je nodig:
– 150 gram roomboter, ongezouten
– 200 gram bakmeel, zelfrijzend
– een half zakje (of ongeveer twee theelepels) bakpoeder
– 200 gram witte bastaardsuiker
– 2 grote eieren (L)
– 150 gram wortel, geraspt
– 100 gram (of meer, net wat je lekker vindt) walnoten
– een beetje zout

Voor het glazuur heb je nodig:
– 185 gram Mon Chou kaas
– 50 gram poedersuiker
– een halve citroen

DSC_0016 DSC_0028 DSC_0052

Je begint met het maken van het taartmengsel. Smelt de roomboter in de pan en gooi het vervolgens in een kom. Voeg de geraspte wortels toe (eerste foto), voeg het suiker, de eieren, het zout, het zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder toe (tweede foto) en voeg als laatste de walnoten toe (derde foto). Zoals je kunt zien ziet het er, voordat het de oven ingaat, een beetje uit als babyvoedsel of iets dergelijks. Het wordt toch echt heel lekker hoor! Op de derde foto is het mengsel al een beetje van kleur veranderd, omdat we pas na het maken van de tweede foto begonnen met het kraken van de walnoten. Dat kan echter geen kwaad.

DSC_0029 DSC_0030

Yum, walnoten! Stiekem een beetje snoepen tussendoor is toegestaan.

Zet de oven aan op 180 graden (bij een gasoven: stand 3-4), zodat die kan voorverwarmen. Vervolgens maak je de springvorm klaar. Vet de springvorm in met (room)boter en bedek de bodem met bakpapier. Daarna schep je het mengsel erin en zet je het geheel ongeveer een uur in de oven. Tip voor als je ongeduldig bent: wij gingen het programma Proefkonijnen kijken op uitzending gemist, best leuk tijdverdrijf!

Vervolgens maak je het glazuur, wat heel simpel is. Je knijpt de citroen uit in een bakje en voegt daar de Mon Chou kaas en de poedersuiker aan toe. Dan mix je het door elkaar met een staafmixer of een dergelijk keukenapparaat. Wel even proeven tussendoor: bij ons was het glazuur eerst iets te zoet, dus voegden we er nog wat meer citroenzuur aan toe. Hierna strijk je het mengsel over de taart heen. Het is best lastig om dat precies netjes te doen!

DSC_0068 DSC_0071

Taart maken is een serieuze zaak, zoals je ziet aan mijn gezicht hierboven.

Et voilà: de worteltaart is klaar! Nu is het verstandig om ‘m nog even een paar uur in de koelkast neer te zetten, zodat het glazuur wat harder kan worden. Wij hadden hier maar een uur de tijd voor, omdat we daarna naar het feestje toe moesten. Dat gaf echter niet zoveel, de taart smaakte evengoed prima. Toch zou ik de taart iets langer in de koelkast laten staan, mocht je daar de tijd voor hebben. Eet smakelijk!

Advertenties
2 reacties
  1. Superleuk! Door de donkere belichting ziet er heel gezellig uit haha. Worteltaart is een van m’n favo’s, ik ga ‘m een keer proberen te maken!

    • Haha het was ook heel gezellig! Ja doe dat, het is zo’n lekkere taart!

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: